látogató számláló

A szauna tisztasága

A szauna meleg és nedves közege nagymértékben elősegíti a penészgombák, erjesztőgombák, egyéb kórokozók tenyészetét, ezért nagyon alaposan meg kell nézni, milyen a tisztasági színvonala a használni kívánt szaunának.

A szauna alap közege szó szerint melegágya lehet a fertőzéseknek, ezért gondosan kell kiválasztani azt a szaunát, ahol szaunázni szeretne valaki.

Mivel a meleg és nedves levegőben sokkal könnyebb fertőzést tovább juttatni, ezért nagyon fontos, minden ember saját felelőssége, hogy betegen ne menjen szaunázni, mert ezzel a többi ember egészségét veszélyezteti.

Ugyanez a szabály fordítva is igaz, ha a szaunát használó emberek látják, hogy köhögő, beteg ember tér be a szaunába, akkor tessékeljék ki a beteg embert, vagy kérjék az üzemeltetők segítségét ebben.

A szauna tisztasága elsősorban a karbantartók gondosságától függ, ám az a szauna, melyet nem tartanak rendesen tisztán, már első ránézésre szemet szúr, ezért a nem teljesen tiszta szaunát jobb elkerülni.

A szauna tisztaságához jelentősen hozzájárulnak az emberek, akik használják a szaunát. Ez is egy fontos dolog, hogy minden ember gondoskodjon saját tisztaságáról mielőtt bemegy a szaunába.

A tisztaság alapfeltétele, hogy ne kerüljön olyan anyag a szaunába, ami azt szennyezetté teheti. Itt elsősorban az étel és az ital kérdése nagyon lényeges. Bár a szaunákba általában alapvetően tilos bevinni ételt és italt, de vannak, akik ezzel a szabályozással nem foglalkoznak, ezért a többi embernek kell erre figyelmeztetni őket. Ne mulasszuk el kitessékelni azokat az embereket, akik étellel vagy itallal a kezükben térnek be a szaunába.

Különösen fontos ez strandok esetében, ahol van szauna, hiszen ott fordul elő a leggyakrabban, hogy gyerekek fagylalttal vagy üdítővel a kezükben mennek be a szaunába. A szaunázók felelőssége, hogy ezt ne engedjék, hiszen a lecsöpögő fagylalt vagy kiömlő üdítő szennyezi a szauna közegét.