látogató számláló

Szaunázás típusai

A szauna lehetőséget ad arra, hogy különböző hatást érjünk el szervezetünk számára, ebből adódóan minden ember úgy használhatja a szauna lehetőségét, amire éppen akkor szüksége van.

Van olyan szauna lehetőség, ami élénkítő hatású, és van ami relaxáló hatással bír szervezetünkre, ezekkel a lehetőségekkel tisztában kell lenni ahhoz, hogy valóban a kívánt hatást érjük el, hiszen egy erőteljesebb szellemi igénybevétel előtt nem feltétlenül tesz jót egy nyugtató szaunázás, ezért a következőkben leírásra kerülnek az adott szaunázási lehetőségek.

Irritáló szaunázás

Kimondottan serkentő hatása van az irritáló, más néven ingerlő szaunázásnak. Ebben az esetben csupán egyszer tartózkodik az ember a szauna forró levegőjében, majd utána lehűti magát zuhanyzással vagy medencében.

Akár szellemi tevékenységet kívánunk utána végezni, akár testmozgással járó tevékenységet, mindenképpen könnyebb lesz, mert nagyon hatékonyan felfrissít ez a módja a szaunázásnak.

Érdemes tudni, hogy amennyiben testmozgás előtt történik az irritáló szaunázás, akkor nem feltétlenül kell a medencét választani a lehűléshez, mivel a szauna utáni testmozgás biztosítja a fokozatos lehűlést, ezért elegendő egy gyors zuhanyzás.

Tonizáló szaunázás

A tonizáló szaunázás során az előző, irritáló szaunázást kell egyszer megismételni, tehát kétszer kell váltakoztatni egymás után a szauna különböző részeiben a felhevülést és a lehűlést. A tonizáló szaunázás szintén serkentő hatású, a különbség az irritáló szaunázással szemben, hogy amennyiben a szaunázás után pihenést biztosítunk magunk számára, akkor nagyon jó lazító hatása van. Amennyiben a körülmények biztosítottak, gyerekek számára délutáni pihenés előtt ideális.

Relaxáló szaunázás

A relaxáló szaunázást alkalmazzák a leggyakrabban az emberek, mivel nagyon kellemes testi és szellemi ellazulást eredményez.

A relaxáló szaunázás során a hevítés és az utána következő hűtés szakaszát háromszor kell egymás után megismételni. Erősebb fizikai vagy szellemi megterhelés után, esetleg valamilyen lelki trauma után nagyon eredményes, mert könnyű és természetes eltompulást okoz.

Nagyon kell figyelni arra, hogy a relaxáló szaunázás előtt mindenképpen legyen idő és lehetőség fél órát pihenni, lazítani, és nem azonnal feszülten bemenni a szauna hevítő részébe, mert az nem vezet jó eredményre, esetleg túl erős eltompulást okoz, vagy még ingerlékenyebbé teszi az embert.

A relaxáló szaunázás után nem javasolt erőteljes testmozgás, de a könnyed mozgás csökkentheti az eltompulást, kellemes fáradtsággá enyhülhet az érzés. A relaxáló szaunázás utáni pihenés igen értékes a szervezet számára.

Exhausztív szaunázás

Az exhausztív szaunázás a hevítés és hűtés szakaszainak négy-ötszöri megismétlését jelenti. Ez a szaunázás forma erősen lemeríti a szervezetet, utána álmosság és ólmos fáradtság, tompultság jellemző, ebből adódóan ez után érdemes aludni.

Amennyiben a szaunázás után még van tervezett program, akkor érdemes másféle szaunázás típust alkalmazni, vagy a szauna programot más napra halasztani, mert az exhausztív szaunázás után nagyon megerőltető bármit is csinálni, legyen az akár szellemi, akár fizikai igénybevétel.

Nem szabályszerű szaunázás

A szaunázás szakaszainak ötnél többszöri ismétlése már nem tekinthető szabályszerű szaunázásnak, és nem is ajánlatos felügyelet nélkül bármi ilyet tenni.

A szauna hatása igen intenzív szervezetünk számára, és amikor egy alkalommal túl sokszor ismételjük a szaunázás szakaszait, az változásokat okozhat immunrendszerünk működésében, valamint az is nagyon fontos, hogy víz-, vitamin-, ásványi anyag-, és zsírháztartásunkban túl gyors és nagyarányú veszteség történhet, ezért ez akár veszélyes is lehet.

Amennyiben mégis ezt a szaunázást végzi valaki, nagyon oda kell figyelnie a folyadékpótlásra, vitamin és ásványi anyag, valamint a tiszta zsiradék pótlásra, ám ez felügyelet nélkül még így is veszélyes lehet, egyedül senki ne kísérletezzen.