látogató számláló

Szaunázás sportolóknak

A sportolók körében igen népszerű a szauna, bár nagyon sokan nem megfelelően használják, és ebből adódóan nem érik el a kívánt hatást.

Amennyiben egy sportoló megfelelően használja a szaunát, akkor az növeli a szervezete ellenálló képességét, megszünteti a sportolásból adódó kimerültséget és növeli az állóképességet.

Mindez azért lehetséges, mert a szauna hatására felgyorsul az anyagcsere és a méreganyagok kiválasztása, javul az oxigén ellátás és a vérkeringés. Ezek együttes hatása olyan mértékben javítja az állóképességet, ami nagy előnyhöz juttatja a sportolót, amennyiben megfelelően szaunázik.

A fáradtság megszüntetése is gyorsabb folyamat lesz egy sportoló esetében, mivel az anyagcsere termékei sokkal gyorsabban lebomlanak és kiválasztásra kerülnek.

Sok sportoló a testsúly csökkentésére használja a szaunát, ami helytelen, amennyiben valaki túlzásba viszi, akkor veszélyes is lehet.

Hosszan tartó szaunázás révén magas lehet a folyadék és kálium veszteség, ami akár a szívizmot is károsíthatja, ezért inkább senki ne használja fogyókúra helyett.

Sportolók számára nem kell minden edzés után szaunázni, elegendő azt hetente kétszer vagy háromszor beiktatni, sokkal erőteljesebb lesz a hatékonysága, mint a mindennapos szaunázás esetén.

A szaunázást mindig az edzés utáni időszakra kell ütemezni. Edzés előtt csak abban az esetben kell szaunázni, ha az izmok túlságosan le vannak dermedve az esetleges hideg időjárás miatt, és akkor is csak pár perc irritáló szaunázás javasolt, majd a lehűtést érdemes elhagyni, csak rövid ideig érdemes langyos vízben zuhanyozni, és már lehet kezdeni az edzést.

Versenyre való felkészülés ideje alatt csak az első időszakban érdemes hosszabb szaunázásokat beiktatni, ahogy közeledik a verseny ideje, egyre inkább érdemes lekorlátozni a szauna idejét.

Az edzés utáni szaunázást érdemes nem azonnal elkezdeni, hiszen az tovább erőlteti a szervezetet, és nem lesz hatékony. Érdemes egy kis pihenőt tartani az edzés után, akár egy kis ideig aludni is lehet, és csak azután érdemes szaunázni, miután a szervezet teljesen visszaállt a normál működésre.

Amennyiben egy sportoló nem tartja be ezeket a szaunával kapcsolatos szabályokat, akkor nem fogja elérni a kívánt eredményt, esetleg ronthat is a sportolással kapcsolatos teljesítményen.

Ez volt az utolsó része a szaunázással kapcsolatos cikksorozatnak, amennyiben újra szeretné olvasni, itt találja az első írást >>