látogató számláló

Szaunázás nőknek

Felmérések szerint a nők sokkal nagyobb arányban szaunáznak, mint a férfiak. Ennek elsődleges oka a nagyobb számú fogyókúrás kiegészítőjeként alkalmazott szaunázás, valamint a bőr szépségének megőrzése.

A szauna egészségi és kozmetikai hatása sok nőt ösztönöz arra, hogy rendszeresen szaunázzon. A bőr külső megjelenését nagymértékben befolyásolja a szaunázás, és ezt a nők egy része ki is használja.

Az azonban egy tévhit, hogy a szaunázás önmagában fogyaszt, hiszen a szauna forró levegőjében nagy részben vizet veszít a szervezet, valamint ásványi anyagokat és vitaminokat, ezért a szauna fogyasztó hatása akkor érvényesül igazán, ha fogyókúrás program kiegészítő funkciójaként használja valaki.

A bőr szépségének helyreállítása, illetve megőrzése a nők számára bármilyen életkorban fontos lehet. Fiatal lányok esetében könnyedén megelőzhető a pattanások kialakulása, idősebb korban pedig a bőr feszességének, rugalmasságának helyreállítása.

A nők nagy része nehezen viseli a menstruációs ciklus első szakaszát. Ebben az esetben a szaunázás elősegítheti a vérzés gyorsabb lezajlását és átsegíthet a görcsös tüneteken. Mindez az izmok ellazításán alapul, ami nagy segítséget jelenthet a menstruációs fájdalmak enyhítésén.

Arra azonban ügyelni kell, hogy menstruáció esetén rövidebb időt szabad csak a szauna hevítő helyiségében eltölteni, és nem javasolt az intenzív hűtés.

Idősebb korban, amikor valaki a változó korba lép, a szaunázás csökkentheti annak kellemetlen tüneteit, tehát érdemes élni a lehetőséggel és rendszeresen szaunázni.

Várandósság ideje alatt nem érdemes szaunázni, még az utolsó harmadban sem, ennek ellenére nagyon sok orvos javasolja, mert az izmok ellazítása könnyebbé teheti a szülést. Azt azonban érdemes tudni, hogy szaunázás ideje alatt elindulnak a szervezet méregtelenítési folyamatai, és a kiválasztott méreganyagok először a véráramba kerülnek. Várandósság ideje alatt azonban a véráram eléri a magzatot, ebben az esetben a vérben lévő méreganyagok is, amikre viszont a magzatnak semmi szüksége, némely esetben akár rendellenességet is okozhat.