látogató számláló

Szaunázás gyerekeknek

Hazánkban még napjainkban sem elterjedt, hogy a gyermekeket szaunázni vigyék szüleik, pedig számukra is legalább olyan jó hatással van a szauna, mint szüleik számára, és elképesztően nagy a betegségmegelőző szerepe.

A gyermekek esetében kissé változnak a szaunázási szokások, főként a hevítőben tartózkodás ideje, mivel az ő hőszabályozó rendszerük, a bőrük felépítése még másmilyen, mint a felnőtteké.

A gyermekek számára meg kell felezni a szauna hevítő helyiségében eltölthető időt, ez lesz számukra az ideális időtartam, ami hozzávetőlegesen 3-8 percet jelent.

A gyermekek bőre dupla sebességgel telítődik vérrel, mint a felnőtteké, ez az oka annak, hogy szervezetük áthevülése sokkal gyorsabban lezajlik, mint a felnőttek esetében.

A gyermekek számára pontosan ezért be kell tartani szigorúan a hevítő helyiségben eltölthető időtartamot, ellenkező esetben komplikációk léphetnek fel.

Nagyon lényeges, hogy gyermeket egyedül nem lehet beengedni a szauna hevítő helyiségébe, mindig felnőtt társaságában kell szaunáznia, hogy semmiképpen ne lépje túl a szaunában eltöltött maximális időtartamot.

A gyerekek számára optimális, ha a szauna hőmérséklete 10 celsius fokkal hűvösebb a szokásosnál. Ezt nagyon könnyen meg lehet oldani, hiszen ha a gyermek a legalsó padon foglal helyet, az legalább 10 celsius fokkal hűvösebb.

Érdekesség, hogy Finnországban újszülött kortól kezdve viszik a szülők szaunázni gyermeküket, és sok helyen az óvodában és az iskolában is van szauna, az életük részét képezi.

Azt is érdemes tudni, hogy a finn gyerekek a legkevésbé betegesek az egész világon, ebből adódóan látható, hogy óriási a szauna egészségmegőrző, illetve betegségmegelőző hatása.