látogató számláló

Szaunázás előtti tisztálkodás

Szaunázás előtt akkor is érdemes tisztálkodni, ha egy-két órával előtte ez már megtörtént.

A szauna előtti alapos zuhany és hajmosás kötelező jellegű, hiszen bármennyire tisztán tartja magát valaki, a szennyeződések akaratlanul is a ruházatba és a hajba kerülnek a levegőből.

A teljes testfelületet alaposan szappannal át kell dörzsölni, valamint a hajmosás után alaposan ki kell öblíteni a hajat, hogy lehetőleg semmilyen irritáló vegyianyag ne maradjon sem a bőrön, sem a hajban.

A másik fontos oka a teljes tisztálkodásnak a bőrfelület ingerlése. Ezért kell alaposan átdörzsölni a bőrfelületet, majd ugyanezt a törölközővel is. Ezáltal a bőr szabad idegvégződéseit ingereljük, így a bőr vérrel való telítődését fokozzuk.

Amennyiben ezt megtesszük szaunázás előtt, úgy a felhevülés során sokkal jobban érvényesülnek a hőszabályzó folyamatok. A verejtékezés gyorsabban megkezdődik, így a szervezet méregtelenítő folyamatai is sokkal erőteljesebbek lesznek, valamint könnyebbé válnak.

A tisztálkodás témakörébe tartozik az apróságnak tűnő figyelmeztetés, hogy minden esetben, még a zuhanyzás előtt érdemes elmenni a mellékhelyiségbe. Ennek egyrészt higiéniai okai vannak, másrészt kényelmi okai, hiszen nem kell megszakítani később a szaunázás folyamatát.

A mellékhelyiség meglátogatása a szauna előtt nem csak kényelmi okokkal magyarázható, hanem ezáltal a szauna hatása is jobb lesz, hiszen nincs leterhelve semmivel a szervezet, tehát a vegetatív reakciók zavartalanul megtörténhetnek. Nem utolsó sorban pedig a szervezet méregtelenítő folyamatai is sokkal könnyebbek, eredményesebbek és stabilabbak lesznek, ha a szervezet erőforrásai nincsenek megosztva túlságosan.

Erre a néhány apróságra érdemes odafigyelni, és így sokkal könnyebb és eredményesebb lesz a szaunázás.