látogató számláló

Szaunázás befejezése

A szaunázás befejezésekor minden esetben feltétlenül kell tisztálkodni, valamint a szaunázás típusától függően pihenni vagy mozogni.

Befejező tisztálkodás

Amikor befejeztük a szaunázást, mindenképpen el kell távolítani a testfelületről a verejtékezésből adódó méreganyagokat és szennyeződéseket.

Szauna után nem szabad meleg vízzel zuhanyozni, mivel akkor újra elindulhat a verejtékezés folyamata. A legjobb, ha rövid ideig zuhanyozunk langyos vízzel.

A befejező zuhanyozás alkalmával nem szabad tisztálkodó vegyianyagokat használni, sem szappant, sem tusfürdőt, sem sampont. Az alapos tisztálkodás és hajmosás már megtörtént a szaunázás kezdete előtt, tehát elegendő leöblíteni a testfelületet.

Szaunázás utáni szappanos zuhanyzással megbolygathatjuk a felhám védőrétegét, ami nem egészséges, sokkal jobb, ha nem használunk semmi ilyesmit.

Azok számára, akiknek nagyon száraz a bőre, szauna utáni zuhanyzás után érdemes olajat kenni a bőrfelületre, de csakis olyat, ami nem ingerlő hatású, továbbá akkor érdemes a testápolást megtenni, amikor a szervezet már normalizálódott és lehűlt.

A zuhanyozás utáni öltözködést nem érdemes elsietni, lehetőleg akkor öltözzünk csak fel, amikor a túlhevülés érzése már megszűnt, amikor a szervezet keringési folyamatai már normalizálódtak. Ellenkező esetben a ruha által ismét elkezdhet túlhevülni a szervezet, és elkezdődik a verejtékezés, ami utána igen kényelmetlenné válik, hideg időben megfázáshoz is vezethet.

Pihenés

Szaunázás után érdemes pihenni egy keveset, kivéve, ha tonizáló szaunázás volt soron.

A pihenés időtartama nem mindig hosszú folyamat, sok esetben zuhanyozás után, és öltözködés előtt érdemes beiktatni, hiszen a szervezetnek ilyenkor úgyis egy kis lehűlésre van szüksége, ez idő alatt lehet üldögélni vagy fekve pihenni, ami elengedhetetlen része a regenerációs folyamatnak.

Relaxációs szaunázás után érdemes egy könnyű és rövid ideig tartó alvást beiktatni, ami teljes felfrissüléshez vezet. 10-15 perces alvás bőven elegendő ahhoz, hogy a relaxációs folyamatok teljessé váljanak, utána elképesztő frissességet érez az ember.

Irritációs vagy tonizáló szaunázás után azonban testmozgás javasolt, olyankor érzi is az ember, hogy mozgásra van szüksége, ilyen esetben kocogással, vagy bármilyen könnyedebb testmozgással lehet lezárni a szauna folyamatát.