látogató számláló

Szaunában tartózkodás ideje

Nagyon gyakori kérdés, főként kezdő szaunázók között, hogy a legteljesebb hatás elérése érdekében mennyi időt kell eltölteni a szauna hevítő közegében.

A legtöbb szauna esetében ki van téve egy tájékoztató írás, ami több dolgot foglal magában, így azt is, hogy mennyi időt érdemes maximálisan eltölteni a szaunában.

A gyakorlott szaunázók azt állítják, hogy ez minden szervezet esetében más és más időtartam, mindenki saját maga érzi, hogy mekkora az időintervallum, amit érdemes eltölteni a szaunában, és állításuk szerint óriási különbözőségek lehetnek, holott a különbség maximum néhány perc lehet.

Az időintervallum, ami alatt a szervezet eléri a kívánt hatást a szauna hevítő közegében 8-15 perc között van, ez gyermekek esetében 3-8 percre csökken.

Ez az időintervallum abban az esetben érvényét veszti, ha a szauna hőmérséklete nem megfelelő. A szauna hőmérsékletét egy felnőtt ember fejmagasságában mérik, átlagosan 86 celsius fok a normál hőmérséklet.

Előfordul néha, hogy egyes emberek úgy kívánják erőteljességüket kifejezni, hogy túl sokáig tartózkodnak a szauna hevítő helyiségében. Ez egy értelmetlen verseny, hiszen a szauna hatását erősen leronthatja, ha túl sokáig marad valaki a hevítőben, valamint az sem helyes, ha túl sokáig hűti valaki a testét a zuhany vagy a medence vizében.

Nyilvánvalóan, akkor sem jelentkezik a szauna várt hatása, ha túl kevés ideig maradunk a hevítőben, mivel akkor a szervezetben nem indulnak meg a várt folyamatok, ezért érdemes az ajánlott időintervallumhoz igazodni, tehát hozzávetőlegesen 8-15 percet tölteni a szaunában.