látogató számláló

Szauna vs. gőzfürdő- Értse meg a különbséget!

Jó lenne már pontot tenni a szauna és a gőzfürdő körüli véget nem érő vitára, tisztázzuk mindenkorra a kettő közti különbséget, és azt, hogy milyen hatással vannak a szervezetére!

A gőzfürdő egy olyan kamra, ahol a levegő nedvességtartalma rendkívül magas, és ahol víz felforrósításával érik el a gőzképződést (Ha szeretne erről többet tudni, olvassa el a Gőzzuhanyos szauna című cikket!). Ezzel szemben a szaunában a levegő páratartalma alacsony, ebben az esetben forró köveket vagy infracsöveket használnak annak érdekében, hogy száraz hő képződjön, illetve, hogy a magas hőmérséklet elérése érdekében (Olvassa el a Finn és infraszaunák című cikket!)

Ha már kipróbálta az egyiket vagy esetleg mindkettőt, akkor kialakult önben, hogy hogyan élvezi a használatukat, illetve, melyiket kedveli jobban. Néhányan mind a szaunát, mind pedig a gőzfürdőt egyfajta kezelésként alkalmazzák—kitűnő kikapcsolódást biztosít egy nehéz napi munka után. Ez jó megközelítés, de nem árt tudni, hogy ezek a hő-terápiák sokkal többet is kínálhatnak.

A szauna és a gőzfürdő közötti különbség

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy a gőzfürdő nemcsak a pólusokat nyitja meg, illetve a légzést könnyíti meg, ennél többre is képes. Először is, éppúgy, mint a szaunától, ettől is elkezdünk izzadni, a verítékezés egy fontos funkciója a bőrünknek. Az izzadságban karbamid található, ez az anyag a vizeletben is jelen van, tehát a szervezetnek csak jót tesz az ilyen toxinok és más szennyeződések kiizzadása.
A gőzfürdő egy olyan generátorral működik, ami felforrósítja a vizet és szétteríti azt a levegőben 100 százalékos páratartalmat eredményezve, mindez sokkal alacsonyabb hőmérsékleten megy végbe, mint a forró szauna kövek esetében.

„Száraz” és „vizes” szaunák

Félreértésre adhat okot, hogy a szauna vs. gőzfürdő vitában a szaunákat gyakran úgy írják le, hogy van közöttük vizes és száraz. Ezért szükséges azt tisztázni, hogy mire is utalnak ezek a jelzők. A forró köves szaunában a hőmérséklet magas (akár 100 °C), a levegő páratartalma pedig alacsony (10 % körüli). Egy „száraz” szaunában testünk jól bírja a forróságot, mert az izzadság hamar eloszlik, anélkül, hogy megnőne a levegő páratartalma. Egy „vizes vagy nedves” szaunában a forró szauna kövekre vizet öntenek, a gőz pedig megnöveli a levegő páratartalmát egészen 20 százalékig. Aromaillatokat is hozzáadhatunk a vízhez, amivel meglocsoljuk a köveket, ezzel is emelhetjük a „nedves” szauna hatását.

Melyik felel meg önnek?

Mind a szauna, mind pedig a gőzfürdő időleges lázat okoz, azaz emelkedik testünk hőmérséklete, a folyamat elnevezése: hipertermia vagy hőkezelés. A szaunák, illetve a gőzfürdők különböző egészségügyi problémákra jók, így nem árt, ha tudjuk, hogy mikor válasszuk a szaunát, illetve melyik esetben a gőzfürdőt. Ha légzési problémákkal küszködik, vagy valamilyen allergiája van, akkor a gőzfürdő tűnik a legjobb választásnak, hiszen gőz segít kitisztítani az arc-és homloküregeket, illetve a légutakat. A gőzinhalálás szintén hatásosan veszi fel a harcot az említett problémákkal, illetve jó még a hörghurutra, asztmára, sőt a köhögésre is.

Hogyan küzdi le szervezetünk a hőmérsékletemelkedést?

Bár melegebb van a szaunában, itt az ember szervezete még is jobban leküzdi a hőt, mint egy gőzfürdőben, hiszen izzadni kezd, a veríték pedig szétoszlik a szauna forró levegőjében. A szervezet nem tudja annyira lehűteni magát egy gőzfürdőben, mert ott nem párolog el a víz. Annak érdekében, hogy jobban megértse, képzelje el, hogy elmerül el jacuzziban vagy egy forró kád vízben, itt lehetetlenség hőt leadni az verítékezéssel, mert nem is izzadunk, köszönhetően annak, hogy teljesen ellepi a víz a testünket. Ez a magyarázata annak, hogy miért érezzük sokkal forróbbnak a gőzfürdőt, mint a 90 C fokos szaunát.

Kérdezze orvosát!

A szaunát azok kedvelik jobban, akik nem tudják elviselni a gőzfürdő forró gőzét, például az akkut reumás ízületi gyulladással vagy akkut fertőzéssel küszködők, illetve a tébécében szenvedők. Figyelem, a megnövekedett kardiovaszkuláris aktivitás miatt a szívbetegeknek mindenképpen ki kell kérniük az orvosuk tanácsát, mielőtt gőzfürdőbe mennének.
 
A szauna vs. gőzfürdő összehasonlítása során mindkettő piros pipát kap, ha arról van szó, hogy hozzájárulnak-e az ember általános egészségi állapotának javításához. Azokra a kérdésekre is igen a válasz, hogy javítják-e a légzést és a vérkeringést akár sportolunk, akár nem.