látogató számláló

Szauna utáni testmozgás

Sokan használják a szauna lehetőségeit az izmok ellazítására, ami után kifejezetten jólesik a testmozgás, de nagyon oda kell figyelni, hogy ebben az esetben irritáló vagy tonizáló szaunázás típust válasszunk.

A szaunázás bemelegíti és ellazítja az izmokat, valamint az ízületeket, ezért utána nagyon jólesik a mozgás, könnyebbnek tűnik. Ezen az alapon vannak szaunák a különböző fittness termekben.

Arra érdemes odafigyelni, hogy bármilyen testmozgást végezzen valaki szaunázás után, az ne legyen túlságosan megerőltető, ne terhelje túlzottan a szervezetet.

Érdemes a szaunázás és a testmozgás között légzőgyakorlatokat végezni. Orron történő belégzéssel ki kell tárni a karokat, majd mély kilégzés során a karokat érdemes keresztbe lendíteni.

A légzőgyakorlatokat lehet végezni bordásfalon függeszkedve, ami külön jót tesz a gerincoszlopnak, az izmokat megnyújtja és ellazítja.

Azok számára, akik kimerítőnek találták a szaunázást, a légzőgyakorlatokat ülő helyzetben is lehet végezni, főként azok számára ajánlatos, akiknek nem javasolt a hirtelen lehűlés.

Szauna utáni úszás

Nagyon sokan választják az úszást szauna utáni testmozgásnak, ám ezt csak akkor érdemes alkalmazni, ha a szaunázás típusa irritáló vagy tonizáló volt, ellenkező esetben túlságosan megterheli a szervezetet az intenzív mozgás.

Érdemes a két folyamatot inkább megfordítani, és egy intenzív úszás után a szaunázást választani. Amennyiben mégis a szaunázással kezd valaki, akkor azt csak rövid ideig tegye, ami serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat és az ízületeket, majd utána lehet úszni, ameddig jólesik.

Szaunázás után nem érdemes erőteljes edzést betervezni, mivel az túlságosan leterheli a szervezetet, és nem hozza meg a kívánt hatást. Ezért érdemes alaposan megtervezni a szaunázás és a testmozgás kombinációját attól függően, hogy milyen hatást kívánunk elérni.