látogató számláló

Szauna utáni napozás

Nyári időszakban igen gyakori a strandok által kínált szauna igénybevétele, amit a legtöbb esetben napozás követ.

A szauna utáni napozás nem káros a szervezetre, főként, ha valaki betartja az időhatárokat, és tisztában van azzal, hogy szaunázás révén mi történik a bőrfelületen.

Minden esetben le kell rövidíteni a napozás idejét szauna után, mivel a bőrfelület védőrétegétől megszabadult a szervezet, ezért közvetlenül érik a napsugarak.

Fokozottan kell ügyelni azoknak az embereknek, akik érzékeny bőrrel rendelkeznek, valamint gyerekek esetében is legalább felére kell rövidíteni a napozás idejét a szokásosnál.

Mindezek ellenére azt lehet mondani, hogy a szauna utáni napozás, ha nem viszi valaki túlzásba az időhatárokat, igen egészséges, mivel erőteljesen elősegíti a D-vitamin képződést, amire feltétlenül szüksége van a szervezetnek. A D-vitamin szint nagymértékben befolyásolja a kalcium hasznosulását a szervezetben.

Az sem utolsó szempont, hogy a D-vitamin képződés által a bőr felülete nagyon szép lesz, mivel a sejtregenerációs folyamatok nagyon felgyorsulnak.

Ezeket az előnyöket érdemes kihasználni szaunázás után, ám nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a napozási idő lerövidítése. Ilyen esetben az UV sugárzás közvetlenül éri a bőrfelületet, és ha valaki túlzásba viszi a napozást, akkor a kívánt hatásnak éppen az ellenkezőjét fogja elérni, a bőr nem megfelelően fog reagálni.

Pontosan ugyanez vonatkozik a mesterséges fényfürdőre is. Legtöbb fittness teremben, ahol van szauna, ott van szolárium is. Érdemes a szauna után szoláriumozni, ám a szokásos időt legalább a felére kell csökkenteni a kívánt hatás elérése érdekében.

Amikor valaki szauna után napozást tervez, érdemes nagyon gondosan kiválasztani a napozókrémet, lehetőleg olajat használjunk, abból is olyan típusút, ami organikus, ami nem irritálja a bőrfelületet. Léteznek napozókrémek, amik kifejezetten szauna utáni napozáshoz ajánlottak, nagyon erősen befolyásolhatja a szauna utáni napozás révén elért hatást, felerősítheti vagy leronthatja a bőrfelület szépségét.