látogató számláló

Szauna utáni étkezés

Szaunázás után a legtöbb ember éhes és szomjas, ez teljesen természetes állapot, mivel nagyon sok tápanyag távozott a szervezetből a verejtékezés során, ezért ezeket mindenképpen pótolni kell, ám a szauna hatékonyságát nagymértékben meghatározza, hogy utána mit eszünk és iszunk.

Szauna után érdemes könnyű ételeket fogyasztani, amik nem terhelik le a szervezetet, hiszen a regenerációs folyamatok a szaunázás végeztével nem fejeződnek be, hanem még órákon keresztül zajlanak, ezért érdemes a szervezetet nem túlságosan leterhelni nehéz ételekkel.

Megfelelő ételek

Nagyon fontos, hogy proteindúsan táplálkozzunk szaunázás után, ez elsősorban fehér húsokból és tejtermékekből álljon. Ezen kívül sok zöldség elősegíti az emésztést, ezért érdemes sok salátát enni a húshoz.

Semmiképpen ne együnk édességet, fehér pékárut, legjobb, ha ezeket egy teljes napra kiiktatjuk étrendünkből, mert ezek semmissé tehetik a szauna jótékony hatását.

A szauna utánra tervezett ételeket érdemes kicsit jobban megsózni a szokásosnál, hiszen a szaunázás során nagyon sok sót veszítünk, amit pótolni kell. Érdemes táplálék kiegészítő formájában néhány tabletta tengeri sóval pótolni a veszteséget.

Vitaminok és ásványi anyagok

Szaunázás során nagyon sok hasznos vitamin és ásványi anyag távozik a szervezetből, amit mindenképpen pótolni kell.

Étkezés révén elég nehezen lenne pótolható az a vitamin és ásványi anyag mennyiség, melyet a szaunázás során veszít egy ember, ezért elengedhetetlen, hogy ezeket táplálék kiegészítő formájában pótoljuk.

Legjobb, ha ilyenkor étkezés után emelt adag multivitamin tablettát viszünk be a szervezetbe, az ásványi anyagokat is pótolni kell. A só, a kalcium, a magnézium és a C-vitamin teljesen biztos, hogy nagymértékben távozik a szervezetből, ezért ezeket be kell vinni tabletta formájában a szauna utáni étkezés során.

Folyadékpótlás

Szaunázás során nagyon sok folyadékot veszít minden ember, ezért ezt feltétlenül pótolni kell a szaunázás után.

Ezt a hiányt általában érzékeli minden ember, ezért erre nem kell felhívni külön a figyelmet. Szinte minden ember rettentő szomjas szaunázás után.

Nem mindegy azonban, hogy milyen folyadékot fogyaszt valaki. A cukros üdítők különösen károsak lehetnek, akár semmissé is tehetik a szauna jótékony hatását, ezért ezt jobb mellőzni.

A legoptimálisabb, ha szűrt vizet vagy szénsavmentes ásványvizet iszunk, ez a leginkább megfelelő folyadék szaunázás után.

Alkohol

Szaunázás után a szervezetben még mindig zajlanak a regenerációs folyamatok, ezt teljes mértékben megzavarhatja az alkohol fogyasztás, ezért ez egyáltalán nem javasolt.

Szaunázás után egészen másként működik a szervezet, ezért még pár csepp alkohol is olyan hatással lehet a szervezetre, amire nem is számít az ember, a normális mennyiségnek a töredéke is részegség állapotához vezethet. Ráadásul, a regenerációs folyamatokat teljesen biztos, hogy megzavarja, a teljes folyamat eredménye kárba vész.

Pontosan ezért, a szauna után egy napig nem javasolt alkohol fogyasztása.

Kávé és tea

Általános kérdés, hogy szaunázás után szabad-e kávét vagy teát fogyasztani, ám erre nem lehet határozott igennel vagy nemmel válaszolni, mivel ez függ a szaunázás típusától, valamint attól, hogy mit szeretnénk csinálni szaunázás után.

Amennyiben valaki relaxáló szaunázást tervez, és szauna után pihenni szeretne, akkor nem érdemes sem kávét sem teát fogyasztani, mivel mindkettőnek serkentő hatása van, és így megzavarja a relaxációs folyamatokat, nem lesz teljes értékű a pihenés.

Amikor tonizáló vagy irritáló szaunázást tervezünk, és szauna után felfrissült állapotban folytatjuk a napi munkát, vagy edzést, akkor semmi akadálya a kávé vagy tea fogyasztásnak, de mindenképpen mértékkel fogyasszuk, mivel a szauna hatékonyságát csökkentheti, és még az is előfordulhat, hogy a várt hatással ellentétben bágyadtságot okoz.

A fentiek értelmében érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy szauna után mit eszünk és iszunk, érdemes előre megtervezni annak érdekében, hogy a szauna hatékonysága száz százalékos legyen.