látogató számláló

Szauna hatása az idegrendszerre

Ahhoz, hogy megértsük milyen hatással van a szaunázás az idegrendszerre, kicsit mélyebben meg kell értenünk a vegetatív idegrendszer működési elvét.

A vegetatív idegrendszer alapvetően két összetevőből áll, a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszerből. Speciális receptorokkal rendelkeznek, melyek idegszálakon keresztül továbbítják az ingerületeket a gerincvelőbe és a köztiagyba. Ezek az ingerületek határozzák meg az ébrenlét és a figyelem fokát, tehát ezek működése elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy teljes életet élhessen az ember.

Ezt a működést lehet nagymértékben javítani a szauna segítségével, attól függően, hogy milyen típusú szaunázást választ az ember.

Manapság a mindennapi életben a szimpatikus idegrendszer ingerlése jelentős túlsúlyban van, nagyon sok betegség erre vezethető vissza, ez főként a relaxáció teljes hiányából fakad. A szimpatikus idegrendszert ingerli minden fizikai vagy szellemi megterhelés, akkor válik súlyossá, ha ez hosszú időn keresztül vagy rendszeresen tart és nincs alkalom a regenerálódásra.

A paraszimpatikus idegrendszert is túlsúlyba lehet hozni, ami szintén betegségekhez vezethet, ebből adódóan látható, hogy a lényeg az egyensúlyon van.

A szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer ingerlésének egyensúly hiánya levertséghez, izomtónus rendellenességekhez és rengeteg kóresethez vezet, ezért folyamatosan kell tenni annak érdekében, hogy az egyensúly fennálljon.

Szaunázás alkalmával mindkét idegrendszer külön-külön serkentésre kerül, bár nem egyforma mértékben. Ezért érzi azt a szaunázó, hogy ugyan felgyorsult a keringése, ennek ellenére nyugodtság és elernyedés lett úrrá a szervezetén.

A szauna hevítő helyiségének hőhatása teljesen másként hat a vegetatív idegrendszer két egységére külön-külön, mint a hűtés során tapasztalt hideg. Pontosan ezért kell váltogatni a két hatást, hogy az kiegyenlítse a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert ért ingereket.

Mivel minden emberre másként hatnak ezek a hőhatások, illetve más hőfoknál és más időintervallumnál érhető el az egyensúly, ezért szokták azt mondani, hogy az ember saját maga érzi, mennyi időre és milyen hőfokra van szüksége az optimális hatás eléréséhez. Két-három alkalom után ez teljességgel kitapasztalható, hiszen a szaunázó saját maga érzi, hogy melyik alkalom után volt a legnyugodtabb, majd másnap a leginkább energikusabb.

Amikor a szaunázás révén valaki eléri a vegetatív idegrendszert ért ingerek egyensúlyát, akkor nagyon egészségesnek, kipihentnek és energiával telítettnek érzi magát még napokig a szaunázás után. Rendszeres szaunázás révén ez az állapot állandósulhat.