látogató számláló

Szauna hatása a vízháztartásra

A szauna nagyon jó hatással van a vízháztartásra, a vesék működésére, és az immunrendszerre, ám ez csak abban az esetben válik a szaunázó javára, ha betartja a szaunázás szabályait.

Szaunázás közben nem érdemes folyadékot fogyasztani, csak a szaunázás befejezése után, ám akkor mindenképpen pótolni kell a veszteséget, ugyanez vonatkozik a verejtékezéssel veszített sókra, ásványi anyagokra, kalciumra, káliumra és magnéziumra.

Az emberi szervezet normál állapotban mintegy 50 liter vizet tartalmaz. Ennek nagy része a sejtekhez kötődik, ám a harmada a sejtek közötti térben van, valamint egy kis része a vérplazmában.

Ez a sejten kívüli vízmennyiség van mozdítható állapotban akkor, amikor verejtékezésre kerül sor. Nagyon fontos tudnivaló, hogy amikor a szervezet verejtékezés során veszít a sejtek közötti vízmennyiségből, akkor annak egy része azonnal pótlásra kerül a vérplazmából, tehát intenzív verejtékezés során a vér sűrűbbé válik bizonyos időre.

A verejtékezés befejeződésekor a szervezet visszaáramoltatja a „kölcsönvett” vízmennyiséget a vérplazmába, tehát a vér újból felhígul, hozzávetőlegesen egy órával azután, hogy a verejtékezés abbamarad.

A test védekezésképpen verejtékezés során korlátozza a vizelet kiválasztást, mintegy víz spórolás céljából, ám ezt utólag mindig pótolni kell, hiszen a vizelet kiválasztás akadályozásával a méreganyagok is képtelenek távozni.

Ezt a vízmennyiséget minden esetben pótolni kell a szauna befejezése után, ám semmiképpen sem szabad közben, mivel ezáltal felborulna a szervezet vízszabályozási folyamata.

Ásványi anyagok vesztése

A vízzel együtt ásványi anyagokat is veszít a szervezet, amire pedig szüksége van a működéshez, ezért ezeket a vízzel együtt muszáj pótolni a szauna befejezése után.

Ezek az anyagok a só, a kalcium, kálium és magnézium. Legjobb, ha ezeket táplálék kiegészítő formájában pótolja mindenki a szauna befejezése után.

Ez nem csak a szaunázásra vonatkozik, hanem a nyári kánikulai napokra is, amikor minden nap végén pótolni kell azokat az ásványi anyagokat, amiket a verejtékezés során veszítünk.

Folyadék és ásványi anyag pótlásának hiánya

Nagyon súlyos állapotokhoz vezethet, ha a verejtékezés során veszített folyadékot, valamint az ásványi anyagokat nem pótolja valaki.

Teljes mértékben képes felborítani a szervezet vízháztartását, ami hirtelen rosszullétekhez vagy szövődményes megbetegedésekhez vezethet.