látogató számláló

Szauna hatása a pszichére

A szaunázás erőteljesen oldja a stresszt, csökkenti a szorongást és az agresszivitást. A pszichére igen pozitív hatással van, mivel a szabályszerű szaunázás erősen megnöveli a teljesítőképességet, ami önmagában is örömet okoz az embernek.

A szauna hevítő közegébe való első belépés azonnal kellemes érzést okoz az embernek, ami már önmagában pozitív hatású. Pár perc elteltével ez kellemetlenné válik, ekkor következik a hűtés.

A hűtés folyamata kezdetben kellemetlen, mivel a hideget érzékelő receptorok sokkal közelebb vannak a bőr felszínéhez, valamint túlsúlyban is vannak a meleget érzékelő receptorokhoz képest. Azonban, a kezdeti kellemetlen hatás után kellemes lesz a lehűlés, ahogy egyre inkább kezd kiegyenlítődni a hőmérséklet a szervezet és a környezet között.

A szaunázás önmagában is serkenti a regenerációs folyamatokat a szervezetben, ami szintén pozitív hatással van a pszichére, hiszen az ember érzékeli, hogy egészségesebb és erőteljesebb az előző állapothoz képest.

A szauna rengeteg pozitív egészségügyi hatásától függetlenül, nagyon sok ember kifejezetten a pszichére gyakorolt hatása miatt szaunázik. Nagyon sok ember él napjainkban igen leterhelten, mivel az elvárások a hétköznapokban egyre fokozódnak. Ezért mindenkinek szüksége van valamilyen relaxációs folyamatra, aki ezt elmulasztja, annak súlyos egészségügyi következményei lehetnek.

A szauna olyan szinten pozitív hatással van a pszichére, hogy sok esetben teljesen euforikus érzést ad a szaunázónak, mindezt oly módon, hogy semmilyen tudatmódosító anyag nem szükségeltetik hozzá, ellenkezőleg, hiszen még egészségesebbé teszi a szervezetet, mint amilyen az előzőleg volt.