látogató számláló

Szauna hatása a mozgásszervekre

Mozgásszervi betegségek, elváltozások vagy rendellenességek esetén igen gyakran a gyógykezelés kiegészítő kezeléseként szokták javasolni a szaunázást.

Szaunázás során a mozgásszervek szöveteinek átmelegítése javítja azok funkcióit. A szaunázás, pontosan a hőhatás miatt, lazítja az izmokat, melynek jótékony hatása nem jelentkezik a szaunázás után, csak az azt követő napon.

Szaunázás után legtöbbször az ember úgy érzi, hogy az izomtónus még tovább romlott, ám ez csak átmeneti állapot, hozzávetőlegesen 24 óra elteltével sokkal jobb állapotba kerülnek a mozgásszervek izmai és ízületei, mint az előtte lévő állapot.

A forró levegő hatására az izmok kötőszöveteinek nyúlékonysága és rugalmassága alaposan megnövekszik, mindeközben az ízületek körül lévő tok vérellátása nagymértékben javul és az ízületi nedv viszkozitása csökken, ennek köszönhető az együttes jótékony hatás, ami a szaunázás után tapasztalható a mozgásszervek tekintetében.

A szaunázás jó eszköz arra, hogy az izomzat és azt körülvevő kötőszöveti rendszer megerősödjön. Elsősorban reumás megbetegedések és izomtónus rendellenességek esetében van nagyon nagy jelentősége a szauna hatékonyságának.

Abban az esetben, ha valakinek nincs súlyos mozgásszervi megbetegedése, ám folyamatosan erőteljes fizikai megterhelésnek van kitéve, érdemes a szauna által biztosított ellazításhoz folyamodnia, mivel ez nem csupán ellazítja és rugalmassá teszi az izmokat és ízületeket, de a regenerálódást is nagymértékben felgyorsítja.

Azok számára, akik hosszan tartó ülőmunkát folytatnak, vagy nagyon erős szellemi megterhelésnek vannak kitéve, a tévhitekkel ellentétben, igen erőteljes megfeszített állapotban tartják az izomzatukat. Nem véletlen, hogy sok ülőmunkát végző szakembernek sokat fáj a háta és a nyaka, hiszen az izomkötegek folyamatosan ugyanabban a megfeszített állapotban vannak.

Az ő számukra kettős hatása van a szaunának, hiszen amellett, hogy az izmokat ellazítja a szauna forró levegője, az egyéb relaxációs folyamatok is megtörténnek a szervezeten belül, ami másnap sokkal nagyobb munkabíráshoz vezet, valamint a kedélyállapot is nagymértékben javítható általa.