látogató számláló

Szauna hatása a légző rendszerre

A szauna nagyon jó hatással van a légző rendszerre, de ez csak abban az esetben igaz, ha orron át történik a lélegzés.

A szaunában intenzív hőhatás éri a légutak nyálkahártyáit, ahol a hőmérséklet átmenetileg megemelkedik, ebből adódóan az anyagcsere fokozottá válik és megindulnak a védőmechanizmusok, azaz a hőszabályozás.

A nyálkahártya hirtelen vérrel telítődik, ezáltal fokozódik a nyálkamirigyek elválasztása és a nyálkahártyán lévő csillók mozgása felgyorsul.

A csillók gyorsuló mozgásának következtében a nyálkahártyára tapadt mikrobákat sokkal gyorsabban és alaposabban eltávolítják.

A nyálkahártya védő ellenanyaga a nyálkahártya alatt lévő szövetekben termelődik, és a csillók gyors mozgása ingerli ezeket a szöveteket, ami által a védőanyag termelődése is felgyorsul.

A légzőszervek hörgőinek sima izmai is könnyedén ellazulnak a szauna meleg közegében, ezért érezhetően könnyebbé válik a légzés is.

Ahhoz, hogy mindez a pozitív hatás bekövetkezzen, nem szabad, hogy a tüdőt és a nyálkahártyákat túl forró levegő érje, ezért muszáj orron keresztül lélegezni.

Az orr telítve van sűrűn elágazó vérerekkel, amik hozzájárulnak a beáramló meleg levegő intenzív hűtéséhez, így a belső szerveket elérő levegő hőmérséklete nem lesz 40 celsius fok fölött még a szauna 90 celsius fokos közegében sem.

Amennyiben szájon át vesszük a levegőt a szauna hevítőjében, akkor ez a hűtőhatás elmarad, és a pozitív hatás helyett még káros is lehet a belső szervekre nézve a túl forró levegő beáramlása.

A meleg levegő belégzése közvetlenül hat a hátgerincre és a mellkasi légzőizmokra, valamint a bordák ízületeire, ám ebben az esetben is fontos, hogy ne legyen túl forró a beáramló levegő, tehát orron keresztül lélegezzünk.

A hörgők ellazulása még a szaunázást követő napokban is érzékelhető, nagymértékben javul a tüdő kapacitása.