látogató számláló

Szauna hatása a keringési rendszerre

Szaunázás közben a keringési rendszer erős fiziológiai változásokon megy keresztül, ám a szabályok betartásával ez mélyen a kritikus szint alatt marad, ezáltal jó hatással van a szervezet egészére.

A szauna hevítőjében hő hatására a vérkeringés felgyorsul, mindez úgy történik, hogy a szívizomnak nem kell intenzíven dolgoznia, ebből adódóan a pulzus jó esetben a kritikus határ alatt marad. A szívizom leterheltsége meg sem közelíti azt az értéket, amit sporttevékenység alkalmával elér.

A lehűtés során a keringési rendszer funkciói visszatérnek a normál értékhez, valamint a pulzus is normalizálódik. Még intenzív hűtés alkalmával sem alakul ki vérellátási zavar, továbbá semmilyen keringési akadályoztatás.

A szauna közben elért megemelkedett sebességű véráram azért nagyon biztonságos, mert a sportolással ellentétben, a szaunában akadálytalanul eljut az oxigén a szívizomhoz, mivel nem rövidül a szívüregek vérrel telítődésének a szakasza.

Amennyiben valaki nem lépi át a szauna hevítő helyiségében eltölthető időhatárt, akkor teljesen biztos, hogy nem emelkedik a pulzusa 50%-nál többet, de még így is bőven a kritikus határ alatt marad.

Pontosan ez adja meg azt a támpontot, ami egy jelzőeszköz lehet bárki számára, hogy mennyi időt tölthet el a szaunában. A pulzusmérés a legegyszerűbb, mivel egy átlagos ember esetében a normál érték 70 körül van percenként, ezért ha átlépi a percenkénti 105 pulzusszámot, akkor érdemes elhagyni a hevítőt és lehűteni a testet.

Mivel szaunázás közben a szív teljesítménye 50%-kal növekszik, a vérkeringés sebessége hasonlóképpen, ebből adódóan a regenerációs folyamatok is dupla sebességgel kezdenek működni. A vérellátás serkentésével olyan gyógyulási folyamatok indulhatnak meg, amiket esetleg észre sem lehet venni, a szaunázó csak annyit érzékel, hogy szaunázás után napokig sokkal jobban érzi magát a bőrében, mint előtte.