látogató számláló

Szauna hatása a bőrre

A szauna hatása a bőrre a leglátványosabb változás, amit a szaunázó tapasztal. Rendszeres szaunázás esetén sokkal nagyobb pozitív változások érhetők el, mint bármely más bőrkezeléssel.

Ahhoz, hogy megértsük miért van ilyen nagy hatással a szauna a bőrre, tisztában kell lenni néhány alapvető információval.

A bőrünk az a szervünk, mely a szervezet többi részét elhatárolja a külvilágtól, elsődleges szerepe a védelem. A bőrfelület egyetlen négyzetcentiméterén 6 millió sejt található és több mint 200 receptor. Ezekből a receptorokból csupán kettő érzékeli a meleget, hozzávetőlegesen 12 a hideget és több, mint 200 a fájdalmat.

A hideget érző receptorok sokkal közelebb vannak a bőrfelszínhez, mint a meleget érző receptorok, ezért lehetséges az, hogy a szauna hevítőjébe lépve először fázunk, mivel a hőhatás először a hideget érző receptorokat éri el.

Érdekesség, hogy a szauna hevítő helyiségében lévő 90 celsius fok sem elegendő ahhoz, hogy a bőr hőmérsékletét 45 celsius fokig emelje. A bőr védekezőképessége alkalmas arra, hogy a magas hőhatás révén se lépjenek működésbe a fájdalom receptorok, amik 45 celsius fok fölött aktiválódnának.

A bőr védekező képessége a verejtékezésben rejlik, ez alkotja a hőszabályozást, ami megakadályozza, hogy a bőr hőmérséklete 45 celsius fok fölé emelkedjen.

A szauna bőrre kifejtett hatása azért nagyon előnyös, mert a verejtékezés során a bőr elszarusodott, elhalt hámrétege leválik, zuhanyzáskor azoktól megszabadul a bőrfelület.

Ezen kívül, a bőr pórusaiban lerakódott egyéb vegyianyagok, például a tisztálkodó szerek maradványai, egyéb lerakódott méreganyagok is távoznak. Ebből adódóan a szaunázás révén olyan bőrtisztítás érhető el, amire semmilyen más készítmény vagy technológia nem alkalmas.

Az elhalt hámréteg eltávolítása arra ösztönzi a bőrt, hogy felgyorsuljon annak megújulása, ez az alapja a bőr regenerálódásának szaunázás után.

Nem kell attól tartani, hogy szaunázás révén a bőr kiszárad, mivel egész idő alatt nedves állapotban van, ám ha valakinek nagyon száraz a bőre, akkor szaunázás után érdemes természetes olajokkal bekenni, de semmiképpen nem szabad olyan készítményt használni, ami tovább irritálja a bőrfelületet.

Ebből látható, hogy a bőr számára minden esetben nagyszerű hatással van a szaunázás, erősen tisztító és regenerálódást elősegítő funkciói miatt.