látogató számláló

Szauna-fűtőtestek

Az ár és a funkcionalitás határozzák meg választásunkat

Az ősi időkben a szaunákban nem használtak a mai értelemben vett fűtőtesteket, helyette üregeket ástak a földbe, tűzzel rakták meg, aztán két-háromrétegnyi követ pakoltak rájuk, így melegítették fel a „szauna-kunyhókat”. Az első fából készült szaunakabinokat Finnországban építették meg az 5-8. században. Azóta nagyot változott a világ, vannak már szaunakövek, elektromos és gázfűtőtestek, a futurisztikus infra-technológiáról nem is beszélve.

A különböző típusok értékelése során először az árat, aztán pedig a funkcionalitást kell figyelembe vennünk. Ha nem választhatunk fatüzelésű fűtőtestet, akkor számos más lehetőség is kínálkozik. Vessünk egy rövid pillantást az egyes típusokra:

a.. Fatüzelésű fűtőtest. Sokan a fatüzelésű szaunakályhát kedvelik, azt vallják, hogy ez nyújtja az igazi és tradicionális szauna-élményt. Kizárólag kültéri szaunákban használhatóak, hacsak beltéri szaunánk nem rendelkezik engedélyeztetett, jól szigetelt kéménnyel; illetve otthonunk tulajdonosi biztosításnak is jóvá kell hagynia. Ha semmi nem állja annak akadályát, hogy fatüzelésű szaunakályhát használjon, akkor válasszon olyat, amelynek üvegből van az eleje, így nemcsak a hőt, de a tűz látványát is élvezheti.

b.. Elektromos szaunakályhák. Az elektromos-vagy villanyfűtőtestek a legnépszerűbbek, ráadásul könnyű beszerezni őket. A vulkanikus kövek a fűtőtest tetején található tálcán helyezkednek el, a vizet egyenesen ráönthetjük a kövekre a gőzhatás elérése érdekében. Az áramütés közvetlen veszély teljesen kizárt, ugyanis a villanykályha jól zárt, nem kerülhet víz az elemeibe, azon kívül víz nélkül is használható a „száraz hő” élmény elérése érdekében.

c.. Gázzal vagy propángázzal működő kályhák. A gázzal működő fűtőtest a bekötés, a kapcsolat létrehozásában hasonlít a gázkandallóhoz. Igaz, hogy sokkal drágább, mint a villanykályha, azonban a működtetése kevesebbe kerül, és a helyiséget is gyorsabban melegíti fel. Mindenképpen szükségünk lesz egy képesített villanyszerelőre és egy HVAC-szakemberre (aki ért a hűtő-, szellőztető és klíma rendszerekhez), annak érdekében, hogy szaunakályhánk megfelelően csatlakozzon a gáz-főcsőre.

d.. Infraelemek. A távoli infrasugarakkal (angol rövidítése: FIR) működő szauna-fűtőtestek néhány tekintetben egészségesebbek, mint a hagyományos szaunák, sőt működtetésük is olcsóbb a gázzal működő fűtőtesteknél. Ahelyett, hogy egy hatalmas fűtőforrásunk lenne forró kövekkel, ez a technológia sok kisméretű hőforrást alkalmaz, melyekkel a szoba minden oldalát felszerelik, a szaunában kisebb hőmérséklet uralkodik. Egy hátránya azért mégis van, mégpedig az, hogy „löyly” (gőz, mely a kövekre öntött víz segítségével keletkezik) képződése nem lehetséges egy 100 százalékig infrahővel működő szaunában. Sokan úgy gondolják, hogy a „löyly” és a szauna elválaszthatatlanok, a szaunázás élménye nem lenne teljes „löyly” nélkül, épp ezért szerintük az infraszaunát egyáltalán nem kellene a szaunákhoz sorolni.

Amikor szaunát vásárol magának, akkor feltétlenül tartsa észben a felmelegedési időt. Egy szaunakályha körülbelül 40 perc alatt melegszik fel, ez az egyik oka annak, hogy sokan inkább a távoli infrasugarú fűtőtestet választják, mely a megfelelő hőmérsékletre (60 °C) nem több mint 10 perc alatt melegszik fel.

little as 10 minutes.

Minden típus esetében beszélhetünk pro-és kontraérvekről, így a legjobb, ha egy kicsit utána olvasunk a szauna-fűtőtesteknek. Egy kis tájékozódással, meglátjuk, mennyire könnyű lesz kiválasztani a szaunánknak és pénztárcánknak legmegfelelőbb fűtőtestet.