látogató számláló

Tervezze meg saját szaunáját, amihez most tippeket adunk!

Ha szeret otthoni terveken dolgozni, akkor egy szauna megtervezése igazi kihívást jelentő feladat. Ha ön olyan ingatlantulajdonos, aki még olyan alapvető ügyességgel, illetve képességgel is rendelkezik, mint egy igazi ács, illetve asztalos, akkor számos opciót számba vehet a tervezgetéskor. Ezzel szemben azok, akik nincsenek barátságban a kalapáccsal vagy a fűrészgéppel, be kell, hogy érjék előre gyártott vagy hordozható elemekkel.

Hogyan tervezze meg szaunáját?

A fa megválasztása fontos része a tervezésnek. A cédrusnak különleges illata van, sajnos nem mindenki tudja ezt elviselni; szerencsére vannak más tartós fák is, melyekből megépíthetjük szaunánkat, például bürök, lucfenyő, nyárfa vagy a hárs.

A szaunában lévő fűtőtest lehet elektromos, gázzal vagy propángázzal működő, illetve infra. Ha kültéri szaunát szeretne, akkor a fatüzelésű fűtőtest szintén egy opció. A fűtőtest méretének a szauna méretéhez kell igazodnia, nem árt, ha egy szakember tanácsát is kikérjük arról, hogy milyen méretű fűtőtest illik a tervezett szaunánkba.

Néhány megfontolandó dolog

Szauna-tervrajzunk első lépéseként azt kell meghatározni, hogy hol is helyezkedjen el a fűtőtest. Néhányan igenis kényesek a fűtőtest elhelyezését illetően. Ha nem szereti a kicsi, szoros szaunákat, ahol az ember rögtön klausztrofóbiásnak érzi magát, illetve ha nem szeret a szauna ajtajával szemben ülni vagy a forró szauna kövek felett, akkor tervezzen egy tágasabb szaunát, ahol ki is lehet nyújtózni egy picit.

Egy jól megtervezett szaunában az a cél, hogy a helyiség minden része egyenletesen felmelegedjen. Azonban nemcsak ez az egyetlen szempont, amit a szauna-építőknek figyelembe kell venni. Most pedig lássunk néhány jó tanácsot a tervezgetéshez:

a. Konzultáljon egy villanyszerelővel vagy egy jártasabb szauna-kereskedővel, amikor megtervezi a szauna méretét. Ha a fűtőtest túl nagy, akkor a szoba méretéhez képest túl sok hőt fog termelni.

b. A vezetékek beszerelésénél bizonyosodjunk meg róla, hogy azok kibírják-e majd a 90 C körüli hőmérsékletet, illetve a vezetékeket mindenképpen a szauna hűvösebb oldalán kell elhelyezni.
c. A falak tervezésekor a párazáró fóliát is kalkuláljuk bele, használatával megvédhetjük a falakat a nyirkosságtól.

d. A falak szigeteléséhez használhatunk hagyományos üvegszálas anyagot R-13-as értékkel, a szauna mennyezetéhez magasabb érték szükséges R-22 és R-26 között.

e. A szauna szellőző nyílását a padlóhoz közel, a fűtőtest alá kell helyezni.

f. A kivezető nyílást a másik oldalra kell elhelyezni annak érdekében, hogy légmozgást hozzon létre, illetve, hogy az oxigén mennyiségét elfogadható szinten tartja.

g. A szaunát úgy kell megtervezni, hogy az ajtó kifelé nyíljon. Az előre gyártott modulusos egységekre már előre beteszik az ajtót a helyére, ha ez a kérésünk.

h. A szaunában lévő padokat különböző magasságban lehet elhelyezni, nem véletlenül. Hiszen a hőmérséklet, illetve a páratartalom szintje is más attól függően, hogy milyen magasan ülünk, illetve, hogy milyen messze vagyunk a felforrósított kövektől. A felső padot több meleg éri.

i. Ha infraszaunát tervez, akkor jó, ha tudja, hogy a piac tele van hosszúkás infracsövekkel, melyek nem termelnek elég infrahullámot, így nem elég hatékonyak. Válassza inkább a lapos kerámiasugárzót!

Ha pedig olyan tartós szaunát szeretne, amit pár év múlva akár el is adhat vagy olyan szaunát, amit odébb lehet szállítani, ha úgy gondolja, akkor úgy kell megtervezni, hogy a szerelési pontok jól hozzáférhetőek legyenek. Az ajtónyílás legyen 99, 44 cm (36 inch) a standard 60, 96 cm (24 inch) helyett.

Végezetül a tervezéskor azt is el kell dönteni, hogy hogyan szeretne pihenni a szaunában. A padnak és a háttámlának kényelmesnek kell lennie, ha a legtöbbször ülőhelyzetben vagyunk a szaunában. Ha jobban szeret lefeküdni szaunázás közben vagy ön egy hatalmas ember, akkor ezt se feledje el a szauna megtervezésekor!