látogató számláló

Mit csináljunk szaunázás közben

A szaunázás a testi funkciók, méregtelenítés és regenerálódás mellett a szellemi megnyugvást is lehetővé teszi, ezért az elsődleges szabály a szaunában, hogy viselkedjünk nyugodtan saját magunk és környezetünk érdekében is.

A szaunában a lehető legkevesebbet mozogjunk, akkor lesz a leghatékonyabb a szauna hatása a szervezetünkre, ha nyugodtan fekvő helyzetben vagyunk és hagyjuk, hogy a szervezetünkben végbemenjenek a regenerációs folyamatok.

A szervezet számára is előnytelen, ha hirtelen és sokat mozgunk a szaunában, mivel a mozgások megzavarják azt a kialakult légburkot, ami a testünk felszínén kialakul hevülés közben. Mivel ennek a légburoknak hőszabályzó és védő funkciója van, nagyon gyors és hirtelen mozgás által akár égési sérüléseket is szenvedhetünk, a bőrünk felszínének semmiképpen nem tesz jót, a belső szerveket pedig megakadályozza a regenerációs folyamatokban.

Nyilvános szaunában másokat is zavarhat, ha mozgás van körülöttük, ezért erre érdemes ügyelni.

Előfordul, hogy baráti társaság együtt megy szaunázni, ilyen alkalmakkor kivédhetetlen, hogy beszélgetés alakuljon ki az emberek között, ám arra nagyon érdemes ügyelni, hogy ez a beszélgetés halk és nyugodt legyen.

A szaunázás közben a hangoskodás, esetleges viták egész más reakciókat szülhetnek, mint normál körülmények között. Az is nagyon fontos, hogy hangos beszéd közben másként veszi minden ember a levegőt, ezért a szaunában történő hangos beszélgetés a légzőszerveknek sem tesz jót, sokkal forróbb állapotban éri a belső szerveket, ami kellemetlen lehet.

A légzéstechnikára külön érdemes odafigyelni, a legjobb, ha lassan és egyenletesen, orron át történik a belégzés, így a belélegzett levegőnek van egy hűlési ideje, míg eléri a tüdőt.

A szellemi megnyugvás és regeneráció érdekében nem érdemes túl hangos zenét hallgatni szaunázás közben, ez zavarja a pihenést. A halk és nyugodt zene nem akadály, akár segítheti is a pihenést, de legjobb csendben szaunázni.

A legideálisabb állapot, ha a szaunában eltöltött idő a lehető legkevesebb beszéddel és mozgással zajlik, így lesz a leghatékonyabb a szervezet regenerációja.