látogató számláló

Milyen betegségek esetén nem javasolt a szaunázás

Vannak olyan betegségek, ahol kétséges a szauna használatának a hatása, ezért kizárólag orvosi felügyelettel és az utasításoknak megfelelően lehet szaunázni, ám vannak olyan betegségek, amik esetében egyáltalán nem szabad kockáztatni a szaunázást.

Az első és legfontosabb, hogy semmilyen beteg ember nem szaunázhat lázasan, gyerekek főként nem. Amennyiben valamilyen lázas betegségben szenved valaki, akkor meg kell várni a betegség intenzív szakaszának a végét, és amikor a lábadozás már tart egy-két napja, akkor ezt a folyamatot meg lehet gyorsítani szaunázással.

A következő betegségek esetében mindenképpen szakorvos véleménye és utasítása szükséges a szaunázással kapcsolatban: koszorúér elégtelenség, visszértágulás, artériagyulladás, máj krónikus gyulladása, pikkelysömör, akné, allergikus ekcéma, izomtónus rendellenességek, magas vérnyomás, agyi vérellátási zavarok, idült veseelégtelenség, epilepszia, depressziós betegségek.

A fent felsorolt betegségek esetében nem feltétlenül tilos a szaunázás, de előtte minden esetben ki kell kérni a kezelőorvos véleményét, és kizárólag olyan intézményben érdemes szaunázni, ahol van helyben szakorvosi felügyelet, más esetben igen veszélyesnek bizonyulhat a szaunázás.

A következő esetekben egyáltalán nem javasolt a szaunázás: gyulladásos megbetegedések, rákos megbetegedések, egyéb daganatos megbetegedések, tuberkulózis, szívelégtelenség, vérzéses sérülések, gennyes bőrbetegségek, váladékozással járó ekcéma.

A fenti felsorolás nem foglalja magában az összes olyan megbetegedést, aminek fennállásakor nem javasolt a szaunázás. Amennyiben valaki nem biztos abban, hogy jelen állapotában jót tesz-e a szaunázás, vagy esetleg súlyosbítja a helyzetet, annak érdemes orvoshoz fordulni szakvéleményért a biztonság érdekében.