látogató számláló

Szaunázás testhelyzetei

Sok esetben látni azt, hogy a szaunában ülő helyzetben vannak az emberek, holott nem ez a legoptimálisabb elhelyezkedés a szauna belterében.

A legjobb testhelyzet a fekvés, akár hason, akár hanyatt, mivel ebben a helyzetben a legkevésbé kimerítő a szaunázás.

Mivel a szaunában a hőmérséklet óriási különbözőségeket mutathat a talaj mentén és egy méterrel feljebb, ezért az egyenletes felhevülés csak úgy lehetséges, ha a test minden pontja egyazon zónában helyezkedik el.

Kevesen gondolnák, hogy ülő helyzetben akár 40 celsius fok eltérés is lehet a láb és a fej körüli levegő hőmérséklete között. Fekvő állapotban ez nem lehetséges, hiszen a test teljes egészét hozzávetőlegesen ugyanolyan hőmérsékletű levegő veszi körül.

Normál hőmérsékletű szauna esetén, fekvő testhelyzetben, 8-12 perc alatt elkezdődik a verejtékezés, ülő testhelyzetben ez több időt vehet igénybe, miközben a szaunázó úgy érzi, hogy a feje már túlhevült.

Gyorsítható a folyamat, ha a szaunázás előtt alaposan át lett dörzsölve a bőrfelület.

Sok ember a szaunában váltogatja a szinteket, mivel az a tévhit alakult ki, ha legfelső szinten kezdi a szaunázást és onnan halad lefelé, akkor tovább bírja a hevítő helyiségben és az jobb hatásfokot fog biztosítani. Ez egy tévhit, a legjobb hatásfokot akkor lehet elérni, ha ugyanazon a szinten maradunk egy bent tartózkodás ideje alatt.

Fekvő testhelyzetből nem érdemes hirtelen felállni, ez szédüléshez, akár ájuláshoz is vezethet.

A helyes eljárás, ha felkelés előtt átmozgatjuk végtagjainkat, ezzel serkentve a vérkeringést. Fekvő testhelyzetben érdemes felkelés előtt a lábat behajlítani, a térdet felhúzni a kezünk segítségével, így teljesen biztosan ki lehet zárni az esetleges rosszullét esélyét.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy ne a legutolsó pillanatban akarjon valaki kirohanni a zuhany alá, amikor már tényleg elviselhetetlen számára a hőmérséklet, hanem idejében kezdjen el picit mozogni, hogy legyen ideje kényelmesen felkelni a fekvő testhelyzetből, így teljesen biztosan nem vezet rosszulléthez a felegyenesedés.