látogató számláló

Bepillantás a kültéri szaunák világába

A szabadtéri szaunáknak több elnevezésük is létezik, így úgy is ismerhetjük őket, hogy exteriorok, kültéri vagy udvari szaunák. Mindent megtalálhatunk bennük, amire csak szükségünk van, így a fűtőtestet, a szauna köveket, illetve a termosztát kapcsolót. Egyéb a kényelmünket szolgáló, illetve luxuscikkekkel is felszerelhetőek, például lehet benne rádió, CD/DVD lejátszó, hangszórók és olvasó lámpák.

A kültéri szaunák egyedi jellemzői
Az időjárás viszontagságainak ellenálló anyagból készülnek

Mindenki számára evidens, hogy a kültéri szaunákat meg kell védeni az időjárás viszontagságaitól, még akkor is, ha egy fedett udvarban vagy teraszon állítják fel őket. Tehát mindenképpen különleges faanyagból kell megépíteni. A kültéri szaunák esetében a legjobb, ha fehér fát használunk, így cédrust, erdei fenyőt vagy nyárfát. A faanyagot égetőkemencében szárítják, hogy tartós legyen, illetve sokáig bírja még a legmostohább éghajlati körülmények esetén is. Ellenállnak a penésznek, nedvességnek, nem fognak elkorhadni.

Energiatakarékos fűtőtestek

Nem mindegy, hogy milyen fűtőtestet vásárolunk egy kültéri szaunához, mielőtt megvennénk azt, jó ha tisztában vagyunk a méretével, illetve a lakhelyünk átlagos hőmérsékletével. Általánosságban elmondható, hogy minél hűvösebb van, annál nagyobb fűtőteljesítménnyel kell rendelkeznie a szaunánknak.

Fűtőtestünk típusa azt is meghatározza, hogy szükség lesz-e más munkálatokra is a szauna megépítésén, illetve beüzemelésén kívül, például, hogy kell-e gázcsöveket elhelyezni vagy konnektorokat szerelni az udvarunkba.

Ha nagyobb szaunát szeretne, mondjuk nyolc férőhelyeset, akkor bizonyosodjon meg róla, hogy a fűtőtest elég nagy-e ahhoz, hogy a felmelegedési ideje ne legyen túlságosan hosszú! A szauna megfelelő hőmérsékletre történő felmelegítése 30 percig vagy még hosszabb ideig tart megfelelő méretű fűtőtesttel még akkor is, ha a szauna oldalai, illetve teteje is jól le van szigetelve.

Az ülőhelyek elrendezése

Előfordulhat, hogy ön nem elégszik meg a szemben lévő egyszintes ülőhelyekkel, és e helyett kétsoros ülőhelyet szeretne. A felső ülőpad minden szaunában forróbb, mint az alsó. Azt is figyelembe kell venni, hogy sokan szeretnek leheveredni a padokra, így azoknak olyan méretűnek kell lenniük, hogy kényelmesen ki lehessen rajtuk nyújtózkodni.