látogató számláló

Kik szaunázhatnak?

Alapvetően minden egészséges ember szaunázhat, még a gyerekek is, ezen túl pedig van néhány betegség, amihez kiegészítő kezelésként kifejezetten javasolják az orvosok a szaunázást, vagy azért, mert csökkenti a fennálló panaszokat, vagy azért, mert jelentősen lerövidíti a lábadozás időtartamát.

Amikor valaki egy betegség kiegészítő kezeléseként szeretné alkalmazni a szaunázást, azt mindenképpen csak orvosi javaslatra érdemes tenni, valamint a szaunázás szabályait mindenképpen be kell tartani.

Felső légutak idült megbetegedése esetén, ez általában megfázás vagy influenza, a lappangási időszakban érdemes szaunázni, amennyiben a betegség már akkor feltárásra kerül. A lappangási szakaszban előnyös lehet a szaunázás, mivel az erős verejtékezés hatására, valamint a magas hőmérséklet hatására a kórokozók csírája elpusztítható. Nem utolsó szempont, hogy a magas hőmérséklet egy ál-lázas állapotot idézhet elő, ami meggyorsítja a szervezet védőanyag mozgósítását, ami szintén a kórokozó csírák elpusztítását teszi lehetővé, még mielőtt a betegség súlyosbodna.

A betegség intenzív szakaszában nem szabad szaunázni, mert akkor esetleg rosszabb állapotot idézhet elő a szauna forró levegője.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy lázasan semmi esetre sem szabad szaunázni, akármilyen betegségről is legyen szó.

Amikor a betegség intenzív szakasza véget ért, egy-két nap lábadozás után fel lehet gyorsítani a gyógyulás folyamatát szaunázással.

Vannak egyéb betegségek, főként az olyan betegségek, melyek izmok és ízületek tekintetében okoznak elváltozásokat, ezek esetében a szaunázás szintén javulást hozhat az állapotban. Ilyen például az inaktív reumás megbetegedés, gerincoszlop ízületeinek elváltozásai.

Vérkeringési zavarok, vérnyomás problémák esetében is jelentős javulást hozhat a szaunázás, mivel a szaunázás alapvetően változást idéz elő a szervezet vérkeringésében, valamilyen mértékben stabilizálja azt.

Nők esetében a női szervek gyulladásai, valamint a változás kori bántalmak esetében hozhat pozitív változást a rendszeres szaunázás.

A cukorbetegség is egy olyan állapot, amin nagyon sokat segíthet a szaunázás, ám mindenképpen kizárólag orvosi javaslatra szabad szaunázni, valamint az orvos utasításainak megfelelően.

Mivel a szaunázásnak nagyon erős relaxáló hatékonysága van, valamint olyan hatással van a vegetatív idegrendszerre, ami kiegyensúlyozottságot okoz, ezért erősen javasolt alkalmazni depressziós tünetek esetében, vagy bármilyen állapotban, ahol a folyamatos zaklatottság a legfőbb tünet.

Azt azonban mindenképpen észben kell tartani, hogy amikor valaki betegség kiegészítő kezeléseként szeretné alkalmazni a szaunázást, azt előtte a kezelőorvossal minden esetben egyeztetni kell.