látogató számláló

Intenzív hűtés szauna után

A finn szaunák Finnországban általában tóparton épültek, hiszen ez adta meg a lehetőséget az intenzív hűtéshez.

A szaunában erősen felgyorsul és intenzívvé válik a keringési rendszer, a véráramlás, és sok más szervi működés. A szauna hatékonyságát növeli, ha a nyugalmi állapot visszaállítása, tehát a hűtés és a felhevülés között rövid idő telik el.

A hatékonyság növelése érdekében úgy lehet a leggyorsabban visszaállítani a szervezet nyugalmi állapotát, ha a lehűlés gyorsan történik. Ennek legegyszerűbb módja a teljes megmártózás hideg vízben.

Régebben éppen ezért épültek a szaunák tópartra, mivel így könnyedén biztosítani lehetett az intenzív hűtést. Manapság ezt medencével lehet pótolni, otthoni szauna esetén dézsával vagy olyan eszközzel, melybe belefér a test egésze.

Hogyan történjen az intenzív hűtés?

Az intenzív hűtés során ügyelni kell arra, hogy ne érje túl hirtelen a hideg közeg a test egészét, ezért nem ajánlatos beleugrani egy hideg vízzel telt medencébe.

Az intenzív hűtés helyes módszere, ha fokozatosan ereszkedünk bele a hideg vízbe, és közben érdemes kapaszkodni a korlátba, hogy bármilyen kellemetlen érzés vagy rosszullét esetén ki tudjunk emelkedni a hideg vizes közegből.

A szauna utáni intenzív hűtés alkalmával, amikor belemerültünk a hideg vízbe, mindenképpen mozogjunk valamennyire, nem feltétlenül kell úszni, de érdemes lemerülni és felemelkedni a vízből. Mozgás közben a lehűlés alaposabb, ennek ellenére kisebb igénybevételnek van kitéve a szervezet.

A hideg vízbe való beugrás, vagy a csúszdás medence használata nem ajánlott még az egészséges emberek számára sem, hiszen soha nem lehet tudni előre, hogyan reagál a szervezet. A biztonság érdekében mindig lassan és fokozatosan merüljünk alá a hideg vízbe szauna után.

A szauna utáni úszás igen gyakori, annak ellenére, hogy nem ajánlatos. A szauna erősen megterheli a szervezetet, amit az úszás tovább terhel, ezért elképzelhető, hogy túl erős igénybevételnek tesszük ki magunkat, ami nem minden esetben tesz jót a szervezetnek.

Egyáltalán nem probléma, ha valaki nem bírja az intenzív hűtést, a zuhany alatt fokozatosan történő lehűlés igen jó módszer, ha valaki úgy érzi, túlságosan megterhelő számára a hideg vízben való megmártózás, akkor válassza inkább a zuhanyt, vagy egy edény segítségével öblítse le magát hideg vízzel, amíg úgy nem érzi, hogy keringési rendszere visszatért nyugalmi állapotába.