látogató számláló

Szauna utáni zuhanyzás

Szaunázáskor, a hevítő helyiségből való kilépéskor legelőször zuhanyozni kell, ez elengedhetetlenül fontos.

Az azonnali zuhanyzás egyrészt a higiénia szempontjából nagyon lényeges, ám ezen kívül vannak más okai is, amiért nem szabad kihagyni.

A szaunában elindulnak a méregtelenítési folyamatok, a méreganyagoknak nagy százaléka a bőrön keresztül, a verejtékezés révén távozik. Amennyiben elmulasztja valaki a zuhanyzást, akkor a bőrön lerakódó méreganyagok visszaáramolnak és újra bekerülnek a véráramba.

Amennyiben újra bemegy valaki a hevítő helyiségbe úgy, hogy előtte nem zuhanyozott, akkor a bőrfelület kitágult pórusain keresztül fokozottabb sebességgel és nagyobb mennyiségben áramlik vissza a kiválasztott és lerakódott méreganyag.

A zuhanyzás a tisztálkodáson túl hűtés funkcióját is ellátja, ez egy kíméletesebb módja a hűtésnek, mint a medencében a vízbe mártózás.

Amikor valaki a medencés hűtést választja, akkor is előtte érdemes leöblíteni zuhany alatt a testfelületet, hogy a lerakódott szennyeződésektől, a méreganyagoktól és a levált hámsejtektől megszabaduljon a testfelület és ne szennyezze a medence vizét.

Kíméletes zuhanyzás

A keringési rendszert erősen megterheli a hirtelen lehűlés szauna után, valamint valamilyen mértékben fennáll a tüdőgyulladás veszélye is, ezért sokkal biztonságosabb a kíméletes zuhanyzást választani.

A kíméletes hűtés folyamán nem szabad azonnal beállni a zuhany alá, hanem először a kevésbé érzékeny testrészeket kell leöblíteni, először az alsó végtagokat, azután a karokat, és végül a test többi részét, kivéve a tarkót, nyakat, fejet, arcot.

A fejet és a tarkót csak rövid ideig zuhanyozzuk, amikor a többi testrészt már lehűtöttük valamennyire. Az arcot érdemes eltakarni kézzel, vagy külön csak kézzel leöblíteni.

Ezzel a módszerrel is megfelelő lesz a szaunázás hatásfoka, viszont sokkal biztonságosabb, főként olyan emberek esetében, ahol fennállhat a rosszullét veszélye.