látogató számláló

Hogyan építsünk szaunát

Kulcsfontosságú, hogy utána érdeklődjünk és tervezzünk, mielőtt belefogunk.

Azon gondolkodik, hogy szaunát épít, de nem tudja, hogy hogyan kezdjen bele? Nos, a szaunát felépítheti akár a semmiből, akár pedig előre gyártott elemekből is. Rengeteget spórolhat, ha egy kicsit ért a barkácsoláshoz, vagy ha ön nem is, de ismerőse ért hozzá és segít önnek, így nem kell a drágább, teljesen kész szaunát megvásárolnia.

Milyen előnyei vannak, ha maga építi szaunáját és nem készen vásárolja azt?

Egyszerű utasítások betartásával könnyedén meg lehet építeni egy szaunát. Egy kicsit olyan, mintha a gyerek babaházát pakolnánk össze, noha nemcsak egy ragasztó pisztoly kell e „kicsiny” projekthez. Egyéb szerszámokra is szüksége lesz, azonban legalább nem kell fűrészelnie. Megfontolandó pontok:

a. Ha nem tudja, hogyan kell megépíteni egy szaunát szinte semmiből, akkor vásárolhat előre gyártott elemeket is. Ezek az elemek szabványméretekben kaphatóak, például 4'x 4', 4' x 6', 8'x 6', 10' x 6' és 12'x 8'-as méretekben. Azzal a pénzzel, amit azon spórolt, hogy nem egy teljesen kész szaunát vásárolt, a tervezettnél, akár nagyobb szaunát is építhet, mondjuk hat ülőhellyel; így aztán igazán kinyújtózhat és átadhatja magát az élvezetnek!

b. Amint felállította a szauna vázát, máris jöhetnek az előre kivágott részek, darabok, melyekhez hozzájönnek még a barázdás deszkák, ülőpadok, beilleszthető ajtó, néhány egyéb kellék, hőmérséklet-mérő, padlózat és a szauna méretének megfelelő nagyságú fűtőtest.

c. A szauna építésének másik remek előnye, hogy megválaszthatjuk a fa fajtáját is. Legjobb minőségű puha fák közül választhatunk: cédrus, lucfenyő vagy bürök. Az egyik legnépszerűbb mégis a cédrus, ennek számos oka van: 1) ez a fajta nem forrósodik fel annyira, mint a többi fa, tehát a fapadok nem melegszenek fel annyira, 2) jól néz ki, ráadásul igen tartós, 3) elriasztja a rovarokat és a termeszeket, és 4) a cédrus természetes és illatos. Azonban ha a családja egyik tagja érzékeny a cédrus-illatra, akkor a bürök a tökéletes alternatíva.

d. Mindezeken felül, ha maga építi meg szaunáját, biztosan elkerüli a nyomasztó reklámfogásokat és egyéb eladási taktikákat, illetve nem kell megfizetni a kész szauna borsos kiszállítási díját sem.

Hogyan kell jól megépíteni a szaunát?

A legjobb döntés, ha utána érdeklődünk, kutakodunk és tervezünk. Ha még nem építettünk soha semmit, vagyis a szauna lenne az első „alkotásunk”, akkor a próbálkozásaink biztos kudarcba fulladnak. Ne is álmodjon róla, hogy mindjárt asztalos mester lesz, a hibás építési technikák nem kecsegtetnek sokkal. Itt van néhány tipp:

a. A szaunát zuhanyzó, medence vagy valamilyen más vízforrás mellé kell építeni. Természetesen a szaunázáshoz nincs szükség ezekre, azonban a szaunázás teljes rituáléjának egy részét képezi. Hiszen az élmény úgy teljes, ha a szaunából kilépve hirtelen lehűtjük testünket egy jó kis zuhannyal, mellyel az izzadságot is lemossuk.

b. Ha kültéri szaunát épít, akkor annak illeszkednie kell a környezetéhez is. Így a megfelelő alapzat és a zsindelyes tető elengedhetetlen.

c. Még ha ért is valamit a barkácsoláshoz, akkor se feledje, hogy meg kell felelnie a lakóhelyén érvényes építési szabályzatnak, illetve villanyszerelőre is szüksége lesz a fűtőtest és a lámpák bekötéséhez.

Legyen szakszerű és precíz!

Ha eldöntötte, elébe áll a kihívásnak és szaunát épít, ráadásul a tervvel is elkészült, előfordulhat, hogy mégis elcsügged a munka közben, vagy feladja, hiszen nem mindig könnyű, ott vannak az alkatrészek, az összeállítás, a drótozás stb. A munka közben ne veszítse szem elől, hogy a szauna egy olyan alkalmatosság, ahol csendre, kényelemre találhat; az is fontos, hogy csinos legyen és hívogató. Bizonyosodjon meg róla, hogy minden szükséges dolognak utána járt a szauna felépítésével kapcsolatban, mielőtt neki kezdene a projekthez! Mivel egy tartós installációról, beruházásról van szó, mely növeli otthona értékét, legyen szakszerű a kivitelezésénél.