látogató számláló

Evés, ivás szauna előtt

Szauna előtt nagyon oda kell figyelni arra, hogy milyen mértékben eszik és iszik az ember, és az sem mindegy, hogy mit.

Jóllakottan nem érdemes szaunázni, mert a szaunázó nem fogja elérni a kívánt hatást, súlyosabb esetben rosszulléthez is vezethet.

Szauna előtti evés

Amikor az ember jóllakik, akkor utána bizonyos ideig a szervezet erőforrásainak nagy része az emésztésre fókuszál. Szaunában a vérkeringés megváltozik, felgyorsul, intenzívebbé válik, valamint méregtelenítési folyamatok indulnak el.

Amennyiben a kiválasztott méreganyagok és az emésztés által a tápanyag egyszerre kerül a véráramba, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

Éhesen szaunázni

Amikor az ember éhes, akkor a vércukorszintje jóval a kívánatos alatt van, ami nem egy egészséges állapot, ha hosszú időn keresztül tart.

Szauna ideje alatt a vérkeringés megváltozik, a véráramba került méreganyaggal nem biztos, hogy meg tud küzdeni az immunrendszer, ha a vércukorszint túl alacsony, ezért ez olykor akár ájuláshoz is vezethet.

Íratlan szabály, hogy tilos éhesen szaunázni, még akkor is, ha fogyókúrás célzattal szaunázik valaki. Legenyhébb esetben is, legalább gyümölcsöt vagy zöldséget érdemes fogyasztani.

Az optimális állapot, ha szauna kezdete előtt egy-két órával normál mértékben étkezik az ember, mert akkor a főbb emésztési folyamatok már lezajlásra kerülnek, mielőtt a test felhevülne.

Így lesz tökéletes a kívánt hatás, és a méregtelenítési funkciók is zavartalanul működhetnek.

Ittasan szaunázni

Alkohol fogyasztása nem javasolt szauna előtt, mert az alkohol teljesen másként fejti ki hatását a felhevült szervezetben, mint normál állapotban.

Mivel a véráramlás erősen felgyorsul, így akár kevés alkohol is részegség állapotához vezethet a szaunában.

Ennek megvannak a baleseti veszélyei is, hiszen könnyebben elcsúszhat az ember, valamint égési sérülések is kilátásba kerülnek.

A legjobb, ha szaunázás előtti 24 órában senki nem iszik alkoholt, vagy ha mégis megtörtént, akkor a szauna programot érdemes elhalasztani.