látogató számláló

A nyilvános szaunák etikettjéről és a hagyományról

Finnországban egy turista sem hagyhatja ki, hogy látogatást tegyen a kommerciális szaunák világába. A szauna-fürdő remek lehetőséget nyújt a békés pihenésre, illetve arra, hogy megismerjük a finneket és ezt a kulturális tradíciót, amit őseik több ezer éve fejlesztettek ki. Finnország bővelkedik mind a nyilvános mind pedig a magán szaunákban; egy szauna jut minden három finnre.

A gőzfürdők bemutatása

A világ számos kultúrájában évszázadok óta rituálénak számít a gőzben fürdőzés, ezek közül sok „gőzkunyhónak” ugyanaz a funkciója és ugyanolyan tervezésű, mint az eredeti finn változat. Még ma is egyre többeket ragad magával ez a tevékenység, egyre többen keresik a lehetőséget, hogy vakációjuk alkalmával kipróbálják a gőzfürdőket, annál is inkább mert ezeknek a „hő-csodáknak”hihetetlen hatással vannak a szervezetre, nemcsak a betegséget tartják távol, de az általános egészségi állapotunkat is javítják. Észak-Amerikában az indiánok „izzasztó kunyhóként” ismerték, Mexikóban és Guatemalában „temascal” néven futott, Törökországban „hammam” volt az elnevezése, Oroszországban bania, még Kóreában „jim jil bang” volt az elnevezése.

A nyilvános szaunák vonzereje

Kommerciális szauna-etikett

A világ számos pontján léteznek olyan szaunázók, akik meztelenül szeretnek a kikapcsolódás e formájának hódolni, még a nyilvános szaunákban is. Tehát bármelyik országban bátran meztelenre vetkőzhetünk nemünktől függetlenül, azonban nem árt, ha ismerjük a helyi szokásokat (Valójában égbekiáltó bűnnek számít Finnországban, ha valaki úgy ül be egy szaunába, hogy ruha is van rajta). Számos európai és ázsiai nyilvános szaunában meztelenül hódolnak az élvezetnek, egyáltalán nem szégyenlősek az emberek. Egyetlen szabály van, nem illik bámulni! Ezekkel ellentétben az Amerikai Egyesült Államokban sokkal prűdebbek az emberek, mindenkitől elvárják, hogy takarja el a „kényes részeket”, ha nyilvános szaunát választ. A szauna használatát leíró szabályzat biztosan ott függ minden kommerciális szauna ajtaján.

Hogyan kell szaunázni?

Annak érdekében, hogy benedvesítse testét, illetve higiéniai okokból is, le kell zuhanyoznia, mielőtt belép a szaunába. A meztelenül szaunázók esetében még egy nagyon fontos szabály is van: a nyilvános szaunákban minden meztelenül szaunázónak egy törölközőt kell bevinni, erre kell ráülni. A szaunában aztán dőljön hátra, pihenjen, miközben élvezheti annak nyugtató hatását és a száraz, sugárzó hőt! A hőmérséklet növelése érdekében locsoljon egy kis vizet a szauna-kövekre! Az előbbi művelet nemcsak a hőmérsékletet, hanem a levegő páratartalmát is megnöveli, igaz, csak átmenetileg. Jó izzadást kívánunk, azonban ne maradjon a szaunában 10-15 percnél tovább egyfolytában!

Lépjen ki a szaunából egy pár percre, hűtse le magát egy zuhannyal! Aztán vissza lehet menni egy újabb 10-15 perces szeánszra. A második vagy a harmadik ilyen alkalomnál, a skandináviaknál az a szokás, hogy nyírfavesszőkből összeállított nyalábbal lágy suhintásokat mérnek a testükre. Mindezt azért teszik, hogy stimulálják a vérkeringésüket. Próbálja ki ön is, de csak óvatosan, nehogy megsérüljön közben!

Finnországban csöppet sem meglepő, ha az egyik hotel vagy fürdőző vendégei, kuncsaftjai kirohannak a szaunából, majd beleugranak a befagyott tavon vágott lyukba (avanto!). Ezzel nem felvágni akarnak, nem akarnak hencegni. A finnek valójában élvezik, ha a sokkoló forróságot fagyos megmártózással tetézik. Úgy gondolják, illetve tanulmányok is igazolták, hogy ezzel az igazán felpezsdítő módszerrel erősítik a szervezet immunrendszerét, így az kevésbé lesz fogékony az influenzára, illetve egyéb fertőzésekre.

A szaunázás utáni szokásokról

Miután befejezte a szaunázást, akkor nyugodtan eredjen nyomába a gyakori szaunázóknak, és kísérje figyelemmel, hogy mik azok az első lépések, melyeket a szaunából kijövet feltétlenül megtesznek! A szervezet lehűlése után minden bizonnyal a bőrük és hajuk ápolása lesz a legfontosabb. Lendületesen átdörzsölik a testüket szivaccsal vagy kefével az elhalt hámsejtek eltávolítása céljából. Ezután különböző hidratálókkal kenik be a testüket és a hajukat. A koreai nyilvános szaunákban egy „ajuma” veszi kezelésbe az embert: teljes testünket átdörzsöli egy speciális dörzskesztyűvel megszabadítva azt az elhalt hámsejtektől. Ha mindezt túléltük, akkor mehetünk masszíroztatni, választhatunk arcmasszást is. Akármelyik módját is választja a szaunázásnak, hagyjon elég időt arra, hogy teste kihűlhessen, különben belefog izzadni a ruháiba!