látogató számláló

A gőzszauna elűzi a feszültséget és a stresszt

Úgy tűnhet, hogy a gőzszaunák a legújabb hóbort tárgyai, azonban az igazság, hogy az emberek már több mint 7000 éve használják őket. A szauna felfedezését a közfelfogás a finnekhez társítja (finn eredetű a szó maga is), noha Oroszországban és Észak-Amerikában más ősi kultúrák is előszeretettel használtak olyan kunyhókat, melyekben jól meg lehetett izzadni, ilyen volt például a „Banya” vagy az Amerikában található „Temescal”, ezeket gyógyítási célokra használták. Bár az otthoni szaunák ötletét kétségtelenül a finn kultúrából vették át.

Mit értünk gőzszauna alatt?

A hőmérséklet nagysága és a levegő páratartalmának mennyisége határolja el ezeket a szaunákat más fürdőktől.

A láthatatlan gőz az, ami megkülönbözteti a gőzszaunát egy sportklubban található gőzszobától. Nem szabad azt a hibát elkövetnünk, hogy az otthoni szaunákat azonosítjuk az említett gőzszobákkal, annál is inkább, mert a köztük lévő különbségek szembetűnőek. A gőzszobákat csempével rakják ki, itt a levegő páratartalma csaknem 100 százalékos, arról nem is beszélve, hogy a gőz állandóan hömpölygő felhőkben tornyosul. A kondenzált gőzt generátorral hozzák létre, a hőmérséklet pedig 40 °C körüli.

A modern gőzszauna pici helyiség vagy egy zárt kabin, cédrusfából készítik, bennük gázzal működő vagy villany-fűtőtest van, melynek segítségével forrósítják fel a speciális köveket, amiket nyitott edénybe helyeznek. Amikor vizet locsolnak a fűtőtesten lévő vagy annak közelében elhelyezett kövekre, akkor száraz gőz képződik.

A folyamatra, melynek során a gőz szinte kitör, a finnek a következő kifejezést használják: „löyly”, úgy lehetne lefordítani, hogy az élet lelke. A gőzt csak egy pillanatra lehet látni, mivel gyorsan eloszlik.

A gőzszaunák készítéséhez fát használnak, például cédrusfát, erdei fenyőt, nyárfát vagy bürökfát, ez körülbelül 90 °C feletti hőmérsékletet is bent tud tartani. Amikor vízzel locsolják meg a szauna köveket, akkor gőz keletkezik, ezért gyakran használják a vizes szauna kifejezést, noha a levegő páratartalma ilyenkor is megállapodik 10 százalék körül. Ha vizet locsolunk a kövekre, és ha azok lassan kezdenek pezsegni, illetve ennek eredményeként az otthoni szaunánk gőzfürdővé változik, az csak azt jelenti, hogy a kövek nem elég forróak.

A száraz szaunához nincs szükségünk kövekre. Néhányan sokkal kellemesebbnek találják a száraz szaunát, és csak a szaunázás vége felé locsolják meg a köveket a gőzképződés érdekében, ha egyáltalán meglocsolják.

Mennyi időt lehet a szaunában tölteni?

Összehasonlítva a hagyományos gőzfürdőkkel vagy gőzszobákkal arra jutunk, hogy a magas páratartalom és az alacsonyabb hőmérséklet sokkal kellemesebbé teszik ezeket a szaunáknál, azonban az ellenkezőjét is el lehet mondani sokak esetében. Egy szauna száraz, pihentető atmoszférája rendkívül tiszta, az emberek nem is veszik észre, hogy mennyire izzadnak. Ez megtévesztő; a száraz hő azonnal elpárologtatja bőrünkről a verítéket, amint izzadni kezdünk. Egy száraz szaunában sokkal hosszabb ideig lehet maradni, mint egy nedves szaunában.

Ne feledje, hogy a levegőben jelenlévő nedvesség, a páratartalom biztosítja, hogy testünk ne hűljön le, ha nincs izzasztó meleg! Ezért van az, hogy el tudjuk viselni a 80°C körüli gőzszaunát, de nem tudunk sokat maradni egy 100 százalékos páratartalmú gőzfürdőben, ha a hőmérséklet eléri a 60 °C fokot. A gőzszaunák ideális módot kínálnak a relaxációra, elűzik a feszültséget és a stresszt, termál-, illetve gőzterápiás hatásai vannak.