látogató számláló

A finn szaunák

Avagy hogyan is működnek - Hogyan élvezzük a forróságot?

A finn szaunákat évszázadok óta használják az egészség megőrzése, a betegségek elkerülése érdekében. A finnek úgy hiszik, hogy a „löyly”1 megnyugtató melegsége, amit egy gyors csobbanás követ a jeges tóban csöppet sem számít luxusnak, hanem sokkal inkább az élet elválaszthatatlan része. Ha egy forró köves szaunával találkozunk egy nyugati országban, akkor azt látjuk, hogy az a finn tradíciókat követi, noha jeges vízi csobbanás nélkül.

A szaunák Finnországban már-már intézménynek számítanak, 7000 éves tradícióval (olvassa el a Szauna bemutatása című cikket!), és csaknem minden háztartásban van egy, valójában a finnek azzal dicsekednek, hogy két millió szauna található a 6 millió fős országukban. Hotelekben éppúgy megtalálhatóak, mint a legtöbb magánlakásban. A világszerte megtalálható szaunákat jogosan lehetne az ősi finn szaunák „leszármazóinak” tekinteni. (Tudta azt, hogy a „sauna” az egyetlen finn eredetű szó az angol szótárakban?)

Hogyan működnek a finn szaunák?

Jóformán szinte minden finn állampolgár rendelkezik szaunával, vagy legalábbis hozzáférése van hozzá. Finnországban számos szaunát a több ezer tó egyikéhez építenek. Annak érdekében, hogy felfűtsék a szaunát, vizet locsolnak a forró kövekre, így láthatatlan gőz keletkezik. A finnek a kövek felforrósításának tradicionális módját követik, így fatüzelésű fűtőtestet használnak az elektromos helyett. Azon sem kell meglepődni, hogy a finn szaunázást hagyományosan szeretik, azaz meztelenül.

Hasonlítsa össze itt az otthoni szaunák árait!

Amikor vizet fröcskölünk a kövekre száraz gőz képződik, amit a finnek „löyly” névvel illetnek, ezt úgy lehetne lefordítani, hogy az élet lelke vagy szelleme. A finnek nagy hívők abban az értelemben, hogy azt hiszik: a betegség kiűzhető a testből az izzadás segítségével; a szaunák pedig ideálisak arra, hogy a szervezetben természetes lázat idézzenek elő. Régi finn mondás: „a szauna a szegény ember orvossága”. A löyly gőz valójában láthatatlan, mindamellett mégis jelen van, így ez a száraz gőz forróbbá teszi a szaunát, így ön még jobban izzadhat.

Tapasztalja meg a finn szaunát!

Annak érdekében, hogy a finn szauna jótékony löyly gőzét teljesen ki tudja használni, a következőket kell tennie: kezdje a szeánszot zuhanyzással, lépjen be a szaunába, majd egy merőkanálnyi vízzel locsolja meg a kosárnyi felforrósított szauna követ. Üljön le és élvezze a sugárzó hőt 10 percig, vagy addig még megfelelőnek tartja, majd ismételje meg a folyamatot többször. Finnországban, a legjobban úgy élvezik a szaunázást, ha utána megmártózhatnak a jeges vízben vagy meghempereghetnek egy nagy kupac hóban, majd ismét beülnek a szaunába.


Ha meglátogatja Finnországot, akkor valószínű, hogy a zuhanyzást fogja előnyben részesíteni a jeges vízi megmártózásnál, azonban ebben az esetben langyos vagy hideg vízzel kell lezuhanyozni, nem pedig meleggel. A szaunák egész évben élvezhetőek, nemcsak a hidegebb hónapokban. A finnek nyáron a szaunázást gyakran követi a finnek által „vihtának” nevezett esemény, melynek során egy maroknyi ágacskát belemártanak a vízbe és lágyan megcsapkodják vele a testet. Ez a technika elősegíti a bőr megtisztulását, azzal, hogy kitágítja a pólusokat, felpezsdíti a bőrt.

A finn szaunáknak jótékony hatásai vannak egészségünkre, gyógyítanak, melyről ezen a web-oldalon bővebben olvashat. Addig is ne feledje, hogy a finnek legalább napi egy órát, illetve heti több órát szakítanak arra, hogy kikapcsolódjanak vagy lazítsanak az értékes löyly gőzében. A finn szauna olyan élményt nyújt, aminek meg kell adni a módját, rá kell szánni az időt. Csak kérdezze meg a finneket ; több mint 7000 éve szaunáznak, és semmi jel sem mutat arra, hogy ez a nemzeti „rögeszme” veszítene népszerűségéből.